‘Het dondert en het bliksemt en het regent meters bier!’ Ja, zaterdag 11 november ’17 is de dag dat het carnavalsseizoen wordt geopend en waarop de Raden van elf voor het eerst vergaderen over het komende carnaval.

Waarom vieren we elfde van de elfde?

Waarom is eigenlijk onduidelijk! Het carnavalsseizoen start officieel op 11 november om 11 over 11 ’s avonds (11-11-11-11). Het feest wordt gevierd in Brabant, Zeeuws Vlaanderen en Limburg. Maar op de 11e de van de 11e wordt ook de feestdag van Sint Maarten gevierd en lopen kinderen met lampionnen door de straten. Er is mogelijk een verband tussen Sint Maarten en carnaval. Aan het einde van het Sint Maartenfeest begon het 40 dagen Sint Maartenvasten tot 21 december (kortste dag van het jaar). Zoals carnaval vooraf gaat aan de Veertigdagentijd voor Pasen, de periode dat men vast.

Er bestaat ook nog een andere theorie. Het getal elf staat al eeuwenlang bekend als het getal voor de dwazen, omdat het een dwaze overschrijding is van het getal 10; de Tien Geboden. Daarnaast werd er in de 18e eeuw al flink carnaval gevierd toen de Fransen het Rijnland bezetten. De Fransen bezetters werden op de elfde van de elfde op de hak genomen met het carnavalsfeest. De ‘elf’ zou aanleiding van de drie principes van de Franse Revolutie zijn: Egalité, Liberté et Fraternité. De beginletters vormen het woord 'elf'.

Waar vieren we Elfde van de elfde?

Kielegat (Breda)

Carnaval in ut Kielegat begint net als vorig jaar op 11-11 op de Grote Markt Zuid. Dit jaar begint het feestje om 14.30 uur. Om 15.11 uur geeft prins carnaval dan het officiële startsein voor het carnavalsfeest. Tijdens de middag en avond zijn er optredens van onder meer Kielegats favoriete kapellen. Het feest duurt tot 23.00 uur.

Mestreech (Maastricht)

Het evenement op het Vrijthof in Maastricht trekt elk jaar duizenden bezoekers. De feestvierders kunnen tussen 11:11 uur en 20:00 uur genieten van een groot aantal artiesten.

Krabbegat (Bergen op Zoom)

Op ellef november, d’n Ellefde van d’n Ellefde, wor ‘t Vastenavendvuurke offiesjeel aangestoke. Plechteg belove n’alle Krabbe bij de Geit van Mie d’n Os op ‘t Bléékveldje dasse d’r wir ‘n stik-stééngèève Vastenavend van gaan make.

Lampegat (Eindhoven)


Dit jaar begint het festijn om 11:11 op het Begijnenhof, waar onder aanvoering van Zijne Dorstlustige Hoogheid Stadsprins Decorador en gevolg de festiviteiten starten met het aanslaan van een vaatje Bavaria bier, gevolgd door het onthullen van het nieuwe logo 2018. Daarna staat het podium klaar voor artiesten als De Dorini’s, Lamme  Frans, Dolle Dries en vele blaaskapellen en dj’s die op een carnavaleske manier de middag zullen vullen met muziek van nu en toen!

Oeteldonk (’s-Hertogenbosch)

Een voor Oeteldonk relatief jong evenement is d’n Elfde van d’n Elfde. Waar voorheen (vóór 2010) het Kwèkfestijn het toneel vormde voor de opening van het Oeteldonkse carnavalsseizoen, wordt het sinds 2010 op 11-11 om 11:11 georganiseerd door horeca en de Oeteldonksche Club. 

Kruikenstad (Tilburg)

Op zaterdag 11 november trappen ze in Kruikenstad om 14.11uur af op de Stadhuisstraat! Dat betekent lekker lang plezier van deze leuke, gezellige dag. Je loopt het festivalterrein binnen op vertoon van het nieuwe stadsembleem. Heb je geen stadsembleem? Koop er dan één bij Klein Café Van Horen Zeggen in de Stadhuisstraat of Café Stoffel op de korte Heuvel. De stadsemblemen zijn te koop voor €3,50.

Wat trek ik aan?

In sommige carnavalsplaatsen vieren ze carnaval volgens traditionele wijzen. Zo dragen de carnavalsvierders in Bergen op Zoom een gordijn tijdens carnaval. Op veel andere plaatsen zijn piraten, indianen en cowboys wel welkom. Voor deze te gekke carnavalsvierders heeft Carnavalskleding076.nl een ruim aanbod!

Via onze webshop kun je de meest originele kostuums en outfits online bestellen. Zo hebben wij discokleding, hippiekleding, Halloween kleding, jumpsuits en natuurlijk vele bijpassende accessoires. Ga snel naar www.carnavalskleding076.nl!