O’Zapft! Er worden weer liters bier geschonken tijdens de Oktoberfesten! Het sinds 1810 gehouden bierfeest trekt elk jaar tussen de 6 á 7 miljoen bierfanaten in München. Op de Theresienwiese heeft de Oberbürgermeister op zaterdag 16 september klokslag 12:00 uur het eerste vat bier aangeslagen! De dag hierna, op zondag, wonen de burgemeesters en wethouders van München een heuse mis bij en hierna vindt in de middag de parade plaats. Tijdens deze parade zie je blaaskapellen, karren met paarden en hele groepen verkleed? in traditionele kledij. Mannen dragen dan natuurlijk de welbekende lederhosen en vrouwen paraderen in een mooie dirndl.

Tot 3 oktober 2017, de nationale feestdag in Duitsland, kan je nog van je bier genieten in Munchen! Wist je al dat er gemiddeld jaarlijks zo’n 7 miljoen bier wordt weggetapt? Hoeveel van die grote bierpullen kan je zelf op denk je?

Van al dat bier krijg je natuurlijk mega honger! Jaarlijks vliegen er dan ook 500.000 geroosterde kippetjes, 120.000 sausages en 50.000 speklappen door heen! Loopt het water al uit je mond? Daarnaast kun je ook genieten van stapels aardappel pannenkoeken, bakken apfelstrüdels en pannen zuurkool. 

Iets kwijt? Afdeling gevonden voorwerpen puilt jaarlijks uit met meer dan 1056 gevonden paspoorten, 520 portemonnees, 320 mobiele telefoons, 300 tassen / rugzakken en 50 camera’s! Naast de gebruikelijke gevonden voorwerpen, zijn er ook een aantal die best opvallend zijn. Zo lag er in 2016 opvallend genoeg trouwringen, kunstgebitten, gehoorapparaten en bloeddrukmeters zonder eigenaar op het terrein. Iets teveel bier op misschien? Maar het meest opvallende vorig jaar is toch wel de doktersverklaring die gevonden is. De bezoeker mocht van zijn dokter niet werken tussen 17 september en 3 oktober 2016. Laten dat nou precies de data zijn van het Oktoberfest!

 

Op het Theresienwiese, niet ver van het centrum van Munchen en ook wel bekend als de Weisn, bestaat het Oktoberfest uit een kermis en maar liefst 14 grote tenten. De grootste biedt plaats aan zo’n 10.000 uitgedoste feestgangers. Bier wordt in de tenten alleen geserveerd in een Maß, een liter bierglas! En in deze Maß wordt, en dit is wettelijk vastgelegd, alleen deze in München gebrouwen bieren geschonken;

  • Paulaner (Paulaner Brauerei Gruppe, Brau Holding International)
  • Hacker-Pschorr (Paulaner Brauerei Gruppe, Brau Holding International)
  • Augustiner (Augustiner-Bräu)
  • Spaten (Spaten-Franziskaner-Bräu, AB InBev)
  • Hofbräu München (Staatliches Hofbräuhaus)
  • Löwenbräu (Löwenbräu, AB InBev)

Heb jij één van deze biertjes wel eens op? En wat is je favoriet?

Oktoberfest in Nederland

Ook in Nederland en België zijn we tegenwoordig helemaal gek op het uit Duitsland overgewaaide bierfestijn. Elk jaar vinden er een heleboel Oktoberfest evenementen plaats tussen September en November! Benieuwd of er in jouw stad, dorp of gemeente een Oktoberfest plaats vindt, check dan hier http://www.oktoberfestfan.nl/evenement/ het Oktoberfest agenda!

Oktoberfest kleding damesOktoberfest kleding herenOktoberfestkleding

 

Wat trek jij aan?

Je lederhosen of dirndl’s kunnen dus weer uit de kast dit jaar! Carnavalskleding076 heeft een heleboel leuke Oktoberfest kleding in het assortiment waardoor jij je niet meer druk hoeft te maken wat je nou precies moet aantrekken tijdens dit groot bierfestijn! Zodat jij gewoon lekker, zonder je druk hoef te maken over je Oktoberfest kledij, mee kan brullen met de Duitse bierliederen! (linkje https://toptienlijst.nl/top-10-duitse-bierliederen/) Naast de echte leren lederhosen, hebben we ook een ruim aanbod aan dirndls, tiroler jurkjes, broeken en blouses in het assortiment voor een leuk prijsje! Ook de Oktoberfest accessoires zijn we niet vergeten! De leukste pruiken, sokken en nog meer vind je hier bij Carnavalskleding076!

Ein Prosit! Laat het smaken!